Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Lees meer

Wij inspireren u graag!

Laten we samen uw grenzen voor succes verleggen. Zullen we ontmoeten?

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Caracter Company helpt in korte tijd met trade marketing 2.0

Caracter Company helpt in korte tijd met trade marketing 2.0

PostNL heeft Caracter gevraagd hen te begeleiden bij het optimaliseren van trade marketing, de samenwerking met sales en hun retailaanpak.

Daarbij was het verzoek PostNL te challengen op de ambities en huidige situatie en aanpak. Om het praktisch en makkelijk implementeerbaar te maken is een plan van aanpak gemaakt dat inzicht geeft in hoe dit te realiseren. Dit heeft PostNL oplossingen aangereikt. Op dit moment is iedereen druk met de implementatie. Lees het interview met Mark-Jan Pieterse, Manager Marketing, Consumenten & Kleinzakelijk.

Voor welke uitdaging stond PostNL met trade marketing?

Mark-Jan: Een paar jaar geleden zijn wij gestart met de shop in shop formule, dat wil zeggen PostNL Postkantoren in winkels. Dit was aanleiding om een verdiepingsslag in trade marketing te maken. Operationeel hadden we de zaken prima op orde, maar we wisten dat we meer naar een trade marketing visie en strategie moesten gaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om Caracter te benaderen ons hierbij te helpen. Inmiddels hebben we waardevolle stappen gezet. De next steps voor de invulling van onze trade marketing activiteiten en doorvertaling naar onze klanten worden gerealiseerd. We zijn een grote organisatie dus het vraagt tijd en aandacht.

Wat is de doelstelling die je voor ogen hebt?

Mark-Jan: De doelstelling bij dit traject is onze trade marketing activiteiten naar een next level te brengen en de samenwerking intern hierop aan te sluiten. Daarbij is de afdeling meer shopper georiënteerd georganiseerd. We maken daarmee de transitie door van een uitvoerende naar een meer strategische rol en daarmee wordt een belangrijke doelstelling van iedereen gerealiseerd.

“Ik kijk uit naar de intensievere samenwerking met retailers om klanten beter te kunnen servicen.”

Hoe is hier invulling aan gegeven na begeleiding van Caracter?

Mark-Jan: We zitten nu midden in het proces. Caracter heeft ons duidelijk aangegeven wat de interne en externe succesfactoren zijn en hoe dat te realiseren door het aanreiken van een handzaam stappenplan.
Ze hebben ons ook op de valkuilen gewezen wat wel handig is gebleken! We moeten nu prio’s stellen en gaan kijken naar de aanpassing van taken en verantwoordelijkheden binnen PostNL. Hiernaast moet een duidelijke focus aangegeven worden bij onze medewerkers en keuzes gemaakt. Hierdoor creëren we ruimte om ook naar andere zaken te kijken waardoor we bijvoorbeeld de kanaalindeling kunnen opvolgen.

Ook zijn ook met de basis aan de slag gegaan en hebben onze insights verwerkt. We kunnen zo marktdata en kennis over de markt beter met de retailer delen. Ook sales kunnen we hierdoor beter begeleiden en ondersteunen door meer richting te geven.

Hoe heb jij de samenwerking ervaren en wat was de rol van Caracter?

Mark-Jan: Ik heb de samenwerking als prettig ervaren. Caracter is flexibel geweest want er was veel haast vanuit ons en daardoor druk op dit project. Zij hebben snel en adequaat gereageerd. Sommige dingen lijken open deuren, maar het is goed als je net even dat zetje in de juiste richting krijgt van een partij die de juiste expertise in huis heeft.

Welk resultaat heeft het jullie tot nu toe gebracht?

Mark Jan: Een hele nieuwe focus en het besef van het belang van trade marketing in de organisatie. Er zijn nu duidelijke rollen en taken verdeeld tussen marketing, trade marketing en sales. We vertrouwen erop dat dit straks meer binding en resultaat gaat opleveren bij klanten en retailers.

Ik kijk erg uit naar de nieuwe rol die de afdeling gaat krijgen en al helemaal naar de intensievere samenwerking met retailers om klanten beter te kunnen servicen. We doen er alles aan om de snelheid, waarmee we het op de rit willen krijgen, te kunnen realiseren en te handhaven.

Terug Neem contact op