Caracter Corona Column | 1
Caracter Corona Column
Met onze Caracter collega’s staan we dagelijks in contact met trade marketeers, category managers, sales- en marketing managers aan zowel fabrikanten als retail zijde en in verschillende branches. Hierdoor weten we als geen ander wat er speelt in de markt ten gevolge van de corona pandemie. Waar lopen we tegenaan en hoe gaan we hiermee om? Graag delen we deze inzichten in onze “Caracter Corona Column”. Gewoon om deze kennis met je te delen en wellicht inspireert dit je in deze bijzondere tijden.
Shoppers
De shopper neemt gedwongen afstand van haar normale routinematige aankoopgedrag. Zo wordt er weer meer planmatiger gekocht middels boodschappenlijstjes en worden er minder impuls aankopen gedaan. Men haalt zoveel mogelijk één keer per week de boodschappen. Dit leidt tot stijgingen in de segmenten houdbaar en diepvries. Ook de shopper in persona zelf verandert, doordat jongeren bijvoorbeeld voor ouderen de boodschappen doen. Dit veranderend koopgedrag biedt tevens kansen voor nieuwe producten. (Nieuwe) shoppers zijn uit hun routine en worden, bijv. door out of stocks, geconfronteerd met producten die ze normaal niet kopen. Interessante vraag voor de komende tijd: hoe beïnvloedt dit het structurele koopgedrag van shoppers? Ook na corona?
Fabrikanten
De gevolgen van corona verschillen sterk afhankelijk van de categorie waarin een fabrikant actief is. Zo hebben bierbrouwers met name last van de sluiting van de horeca en afschaffing van bezoek en feestjes bij mensen thuis. Hierdoor staat de omzet gigantisch onder druk. Echter, er zijn ook fabrikanten die juist in deze periode pieken. Zij lopen tegen hele andere issues aan. Bijvoorbeeld lever issues door een toename in vraag en hamstergedrag. Of productie issues door vele ziekmeldingen of geringe aanlevering van grondstoffen. Bij productie in het buitenland kunnen buitenlandse lock down situaties ook zorgen voor productie issues.
Door de maximale focus op supply chain is er voor accountmanagers en trade marketeers minder zendtijd bij retailers voor innovaties. Mutatie momenten worden bijv. verschoven. Hoe ga je hiermee om en hoe geef je nu de beste invulling aan de relatie met retailers?
Retail
Supermarkten leggen de focus op de meest vitale producten. Deze moeten in voldoende mate aanwezig zijn in de supermarkten. Hierdoor kwam het in de eerste weken van de crisis voor dat schappen van bepaalde niet-vitale producten vrij leeg waren. Daarnaast zien we in Frankrijk dat supermarkten hun assortiment terugdringen naar alleen de hoogst noodzakelijke basic producten om zo o.a. tekorten aan winkelpersoneel op te kunnen vangen. Ook online keten Amazon kiest voor verkoop van de meest vitale producten. Dit gebeurt ook op de DC’s. Niet rendabele winkels worden tijdelijk gesloten.
Maar ook grenzen worden afgesloten waardoor er in bijvoorbeeld in Duitsland zorgen ontstaan over tekorten aan seizoenarbeiders uit Polen, Bulgarije en Roemenië. En wat gebeurt er straks als mogelijk ook de grenzen voor goederen dicht gaan? Daarnaast zien we dat diverse fabrieken sluiten om meer ziekmeldingen te voorkomen of worden aangepast aan betere gezondheidsvoorschriften.
Supermarkten zijn inmiddels overal aangepast op de 1,5 meter afstand: in de rij staan om binnen te komen, wagentje is verplicht, boodschappen doe je alleen, en voordat je naar binnen gaat wordt je wagentje gereinigd. Wat een flexibiliteit tonen we met zijn allen!
Speciaalzaken hebben het zwaar. De meeste mensen gaan zoveel mogelijk voor de “one stop shop” in deze situatie. Creativiteit komt hier om de hoek kijken. Zo heeft Jamin bijvoorbeeld al aangekondigd dat zij in december komen met de Sinterhaas. Om op deze manier de Paas overschotten in de winkels toch nog te kunnen verwaarden en niet te hoeven weggooien.
Horeca
Door de sluiting van de horeca ontstaan diverse betalingsissues aan groothandels. Nieuwe kanalen worden aangeboord waardoor restaurants nu bijvoorbeeld bij mensen thuis bezorgen of afhaal maaltijden organiseren. Ook ontstaan er veel “help de horeca” acties, bijvoorbeeld d.m.v. vouchers. Ook worden horeca zaken omgebouwd en aangepast op de nieuwe “anderhalve meter economie”. Maar hoe rendabel is de horeca dan nog met deze aanpassingen? Wat doet dit met de prijzen? En is het überhaupt te handhaven, want wat gebeurt er wanneer mensen een slokje op hebben….?
Online
Online groeit harder dan ooit. Als je nog een bezorgslot wilt ‘bemachtigen’ dan moet je met een online gevuld boodschappenmandje klaar staan op het moment dat de nieuwe bezorgmomenten worden vrijgegeven. Alsof je een concert kaartje wilt bemachtigen. Binnen 10 minuten zijn alle slots weer vol en moet je 24 uur wachten. Online diensten lopen gewoonweg tegen hun maximale capaciteit aan en kunnen niet aan de vraag voldoen momenteel.
Wat is jouw plan van aanpak op deze issues?
- Hoe ga jij nu om met de relatie met je retailer?
- Wat te doen met innovaties die op de plank liggen, maar waar nu geen aandacht voor is?
- Hoe ga je om met weigering van bestellingen door retailers?
Caracter verbindt mensen, vakgenoten. Dit doen we ook nu, maar dan iets anders dan we normaal gesproken ‘gewend’ zijn. We plannen een half uurtje een video call met maximaal 4 vakgenoten die ook interesse hebben om over het specifieke onderwerp van gedachten te wisselen.
Interessant? Wil je discussie onderwerpen aandragen? Doorpraten? (Video)bel of mail ons gerust. Graag zelfs!
Terug