Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Lees meer

Wij inspireren u graag!

Laten we samen uw grenzen voor succes verleggen. Zullen we ontmoeten?

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Column Anne: Vegan Fresco

Column Anne: Vegan Fresco

Tijd om onze topper Anne aan je voor te stellen. Anne is een van onze professionals die met haar gedrevenheid en energie in en uit vliegt bij onze klanten om ze te helpen bij groeivraagstukken. Vooral als er in de analyses gedoken moet worden op zoek naar onderbouwing en het spotten van kansen.  Vanuit haar passie en liefde voor nieuwe initiatieven, eten en ondernemende mensen schrijft Anne (31) elke maand over een actuele verandering binnen retail. Dit kan een productinnovatie zijn, een nieuw (of vernieuwende) retailer of een verandering in service , concept, dienst, presentatie of beleving. Hopelijk kan dit ook jullie weer inspireren.

Mijn bezoek aan Vegan Fresco wil ik echt met je delen.

Als inwoner van Amsterdam sprong ik op de fiets voor een bezoek aan deze eerste Vegan Supermarkt van Nederland. De supermarkt opende begin februari officieel zijn deuren. Na een succesvolle crowdfunding campagne met meer dan 200 investeerders is het Vegan Fresco gelukt om de eerste supermarkt van Nederland op te richten met uitsluitend vegan en plantaardige producten. Inmiddels heeft de supermarkt ruim 2000 producten en daarmee hebben zij het allergrootste vegan en plantaardige assortiment van Nederland.

Zelf sprak ik James (Oprichter) en wat mij meteen opvalt is zijn motivatie om hier een succes van te maken. Hij heeft dit concept bedacht en had zichzelf 100 dagen gegeven om van zijn idee een winkel te maken. Met hulp van collega’s en vrijwilligers is het in 117 dagen gelukt om de supermarkt te openen. “Het is niet mijn doel om iedereen vegan te maken, maar met het oog op de toekomst van onze planeet vind ik het wel belangrijk dat we het makkelijker maken om voor alternatieven te kunnen kiezen en daaraan draagt onze supermarkt bij,” aldus oprichter Fresco. Hij inspireert mij, zonder dat ik mij direct schuldig voel dat ik (nog) niet zo vaak vegan eet.

Groene stroom, geen plastic tasjes en elektrische bezorgdiensten

Logisch natuurlijk, Vegan Fresco heeft ervoor gekozen om de winkel zo duurzaam mogelijk in te richten. De winkel zelf voelt als klein en knus, het personeel is uiterst persoonlijk en de winkel is goed, efficiënt en gezellig ingericht. Er is zijn diepvries en gekoelde producten, DKW, wijnen en zelfs non food.

Het ontbreekt er aan verse groente en fruit, maar om derving tegen te gaan, en met de AH tegenover de winkel, heeft James er bewust voor gekozen dit niet op te nemen in het assortiment. Fresco licht toe: “Met betrekking tot het assortiment streven wij naar een aanbod van producten en producenten die rekening houden met milieu efficiënte productie, verpakkingen en logistiek. We maken gebruik van  groene stroom, gebruiken geen plastic tasjes, we reinigen met verantwoorde schoonmaakmiddelen, onze afvalstromen zijn volledig gescheiden en we zullen werken met elektrische bezorgdiensten.” Er ligt een geweldige basis voor vegan gerechten en veel lokale producten.

Mijn persoonlijke ervaring

Voor mij persoonlijk ging er een wereld open. Eigenlijk was het best confronterend, omdat dit dus betekent dat ik veel vaker dan dat ik dacht milieubelastende producten in huis heb. Denk aan mascara, wattenstaafjes maar ook tandpasta, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Inmiddels was mijn mandje gevuld met wat eetwaren. Toch pakte ik ook de bamboe tandenborstel mee én de grote gele schoonmaakhandschoenen maar dan wél goed voor het milieu. Ik voel me er direct een beter mens door. Ik ben zeker voornemens om eens vaker plantaardige producten te kopen. Zeker als ik er een tijdje ronddwaal kom ik tot inzicht dat ik van al deze producten prima een week gerechten kan bedenken. Terwijl ik altijd dacht dat vegan koken heel moeilijk is.

Boodschappen bezoek Anne - Vegan Fresco
Boodschappen bezoek Anne – Vegan Fresco

Tot slot sprak ik James over de ambities om te groeien, die zijn er zeker. “Het liefst een keten en een uitrol door het hele land. Daarnaast staat er ook een webshop op de planning. Op dit moment zijn ze bezig om te optimaliseren, klanten kunnen door middel van feedbackkaarten hun wensen delen. Zo kunnen ze het assortiment optimaliseren en hun service helemaal richten op de shopper. Heel inspirerend! Heb je een tof vegan product dan weet ik zeker dat jullie eens met elkaar in gesprek moeten gaan. Ik wens James en zijn team heel veel succes

Vegan Fresco is gevestigd op de Jan Evertsenstraat 23 in Amsterdam. De vegan supermarkt is zeven dagen per week geopend.

Terug