Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Lees meer

Wij inspireren u graag!

Laten we samen uw grenzen voor succes verleggen. Zullen we ontmoeten?

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Hoe A-merk Knorr consumenten kan stimuleren meer groente te eten.

Hoe A-merk Knorr consumenten kan stimuleren meer groente te eten.

Onze vers experts Melanie & Corina delen elke maand hun visie over een actueel onderwerp binnen de versketen, welke wordt gepubliceerd in Foodmagazine. Zij beantwoorden telkens vijf vragen.

Deze maand gaat het over hoe A-merk Knorr, in samenwerking met AGF, consumenten kan stimuleren meer groente te eten.

Welk versnieuws is je opgevallen deze maand?
Begin september rolde Knorr Wereldgerechten de multimediacampagne uit waarbij het draait om hoe lekker groenten kunnen zijn met de juiste bereiding. Deze campagne werd ingezet op o.a. televisie, outdoor én op de winkelvloer.

Waarom is dit nieuws zo belangrijk?
Slechts een enkele consument slaagt er in voldoende groente te eten. Ondanks de vele initiatieven en campagnes. De campagne van Knorr is daarom een voorbeeld hoe een DKW A-merk op de AGF afdeling consumenten kan stimuleren meer groente te laten eten. De redenen van de beperkte rol van A-merken in vers categorieën zijn bekend (zie Foodmagazine september 2019: “Een van de redenen is dat ketens vers zien als hun eigen domein waardoor bij het toelaten van A-merken het onderscheidend vermogen van de formule onder druk komt te staan”). Het is dus bijzonder dat een A-merk zo prominent op de AGF-afdeling is te zien.

Hoe kijk jij hiernaar als expert in vers?
De belangrijkste vraag die iedere consument zich dagelijks stelt is “Wat eten we vandaag?”. Passend bij de huidige gezondheidstrend wordt deze vraag “Hoe eten we gezond vandaag?”. Om deze vraag in te vullen gebruiken consumenten zowel DKW-producten van o.a. A-merken als AGF producten. Door krachtenbundeling van A-merken, AGF leveranciers én retailers kan deze vraag gemakkelijker beantwoord worden. En wordt er zo gezamenlijk gewerkt aan het doel consumenten te verleiden meer AGF (en dus gezonder) te laten eten. Vanuit ieders kracht.

A-merken zijn vanuit hun rol in staat beleving, vertrouwen en kwaliteitsperceptie toe te voegen én hebben veel extra kennis m.b.t. actueel consumenten- en shoppergedrag. AGF leveranciers beschikken over kennis m.b.t. teelt, innovaties én ook consument-en shoppergedrag. In combinatie met de (shopper)kennis van retailers geeft dit de unieke kans de hoger liggende consumentenvraag te beantwoorden.

Ik heb zo mijn beeld bij het antwoord op de vraag “Hoe eten we gezond vandaag?”.

Te beginnen met de samengestelde DKW-AGF producten in de vorm van verspakketten. Vorig jaar met de invulling van o.a. Unox. Maar waarom bestaat er nog geen pakket voor een specifieke behoefte in bewuste voeding? A-merken hebben hierin vaak een unieke positionering (zoals bv gluten vrij, fair trade of koolhydraatarm). Het vertrouwen in merken met bewuste voeding is hoog en kan dus zo nieuwe omzet aan het segment verspakketten toevoegen.

Ten tweede is er momenteel een strikte scheiding tussen de DKW schappen en de AGF afdeling. De maaltijdkeuze wordt er voor consumenten niet makkelijker op. Shoppers maken op verschillende manieren hun maaltijdkeuze. Een veel voorkomend startpunt is het type keuken (Hollands / Mediterraans / Mexicaans, etc.). Elke keuken heeft een A-merk dat als signpost gebruikt kan worden met kenmerkende beelden en communicatie. Door de DKW-hardlopers te gebruiken als aanvulling op specifieke groentes wordt de consument naar zijn of haar favoriete maaltijd genavigeerd. Ook zijn er al voorbeelden in de markt waar logische combinaties zichtbaar zijn (zoals bv A-merk olijfolie met verse kruiden en tomaten voor een salade of bruchetta) maar er is veel meer mogelijk. Of geef consumenten de keuze: zelf maken of kant&klaar kopen. Creativiteit is hier de basis van succes.

Ten derde is het aanbod binnen DKW-schappen en AGF nauwelijks op elkaar afgestemd. Ook hier geldt dat de nu (nog) losstaande afdelingen elkaar kunnen versterken met specifieke producten. Zo zijn componenten die een aanvulling kunnen vormen op het seizoensaanbod van de AGF-afdeling nauwelijks terug te vinden in de DKW schappen. En wat te denken van typische groentes die worden geadviseerd op A-merk verpakkingen. Om zo consumenten te verleiden bepaalde groentes te eten.

Ten vierde gaat de keten er echt anders uitzien als retailers een bepaalde groente in een specifieke week centraal stellen en deze vervolgens op zowel de AGF-afdeling als op de DKW-afdeling ondersteunt. Een dergelijke actie vraagt om verregaande samenwerking tussen retail en leveranciers. En hoe ziet de wereld eruit als A-merk leveranciers gezamenlijk met telers versproducten maken?

Wat betekent dit voor spelers in versketens?
Door in een vroeg stadium samen te werken in de keten met zowel A-merk leveranciers, AGF- leveranciers als retailers wordt stap voor stap toegewerkt naar het overall doel: consumenten gezond laten eten. Het opstellen van gezamenlijke programma’s in de keten zorgt ervoor dat de waarde van de hele keten stijgt. Door in een vroeg stadium samen te werken kan er veel meer worden bereikt. Een vroeg stadium is hier tweeledig: het betekent enerzijds dat ook het begin van de keten (bijvoorbeeld telers) wordt betrokken en anderzijds dat de samenwerking qua timing al snel wordt vormgegeven.
Gebruik zo de kracht van elkaars kennis, creativiteit en innovativiteit. Met dank aan al die Nederlanders die ook vandaag hebben gedacht “Hoe eten we gezond vandaag?”.


Waar kan ik meer informatie vinden?

Terug