Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Lees meer

Wij inspireren u graag!

Laten we samen uw grenzen voor succes verleggen. Zullen we ontmoeten?

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Horecava 2020 – wat viel mij op?

Horecava 2020 – wat viel mij op?

Mijn naam is Anne van Beek en ik ben Professional bij Caracter. Gisteren bezocht ik, samen met mijn collega Corina van Mourik, de Horecava in Amsterdam. Daar voel ik me altijd als een vis in het water. Voor een hotello (afgestudeerde van de Hogere Hotelschool) komt daar alles samen, eten en drinken (mijn absolute nummer 1 interesse) en het staat vol met gepassioneerde mensen (mijn nummer 2). Goede ontmoetingen, inspirerende gesprekken en verrassende en vernieuwde producten. Ik kom zo enthousiast thuis dus ik wil graag wat dingen delen die mij zijn opgevallen en waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou om te weten.

Reduceren van voedselverspilling

De absolute trend is voedselverspilling verminderen. Zo ongelofelijk gaaf om te zien hoeveel bedrijven ermee bezig zijn en wat voor creatieve producten er uit voort komen. Zo maakten wij kennis met Verspilling is Verrukkelijk, een platform waar allemaal initiatieven zich bij aan kunnen sluiten. Wanneer een product niet voldoet aan de maatstaaf, te dik, te kort, lelijk, vlekjes of krom, wordt deze niet verkocht. Door met deze producten aan de slag te gaan, verminder je ook het energie gebruik, producten (inclusief verpakkingen), water en de CO2 uitstoot. Ik at een cracker gemaakt van bierrestanten, ik dronk ijsthee gemaakt van vers fruit, wat anders weggegooid zou worden en ik proefde cheese spread gemaakt van geredde kaas.

Deze hele trend voltrekt zich ook binnen vers en dan bedoelen we de gehele keten. Het is gaaf om te zien hoe bedrijven met elkaar willen samenwerken om gezamenlijk impact te maken. Wat ons opviel is dat er bij veel food producenten gebruik werd gemaakt van ‘restproducten’. Daar worden wij blij van. Mocht je als (AGF) leverancier nu denken, wij kunnen hier ook aan bijdragen, neem dan eens contact op met Instock.

Plantaardige alternatieven

Een andere trend die wij spotten, voor zover dat nog een trend is, is de enorme groei in het aanbod van vegan producten. Bij heel veel stands zagen we wel een alternatief voor vleesvervangers of zelfs helemaal een vegan assortiment. En eerlijkheid gebiedt me te zeggen, sommige dingen zou ik direct in mijn winkelmandje stoppen en sommige absoluut niet. Maar goed, ik ben ook maar één persoon. Een grote positieve verrassing vond ik de Pulled Oats van Gold & Green, niet voor niets winnaar van de Horecava Innovation award 2020. Bij Novish eet je vis producten zonder vis, mega voedzaam en het smaakt echt naar een (mijn guilty pleasure) visstick.

Tailormade

Dan nog een laatste trend om mee af te sluiten. Tailormade oplossingen, je kan niet aan elke klant je gehele of hetzelfde assortiment aanbieden. Je moet inspelen op de consument/shopper/klant. De vraag naar producten, ook binnen eenzelfde categorie kunnen enorm variëren daarom is het belangrijk te luisteren naar de behoefte van de klant. Vervolgens kan je in jouw winkel de beste oplossing aanbieden die aansluit op de wensen van de klant. Tailormade dus.

Ik zou zeggen; horecava tot volgend jaar, ik laat me graag weer verrassen!

Terug